La mona de Pasqua és un dolç esponjós que
simbolitza que la Quaresma i les seves abstinències s’han acabat. És tradició
que el padrí o l'avi regalin la mona al seu fillol i néts el Diumenge de Pasqua
o Pasqua Florida, en principi després de missa, tot i que actualment no sempre
es va a la missa. Aquesta mona es menja el dilluns de Pasqua en família.
Una
mica d’història
S’atribueixen molts orígens plausibles a
aquest costum: de les 'muníquies', celebracions gregues dedicades a Artemísia;
de les 'pascorals', festes que els pastors romans celebraven amb coques, o de
la festa cèltica de Beltene —el primer de maig—, quan s’ofrenaven tortells
rematats amb ous.
Etimològicament, les pistes ens porten a
l’àrab antic, on per 'mûna' s’entenia un tribut d’arrendament de terres que es
pagava amb coques, productes agrícoles i ous durs. D’aquesta llengua hauria
passat al llatí, on l’ofrena prengué el nom de 'monus' (‘present’ o ‘ofrena’).
En llatí, però, existeix també la paraula 'munda' (plural de mundum), mot amb
què es coneixien les paneres ornades i plenes d’objectes, particularment coques
i pastissos, que els romans ofrenaven a Ceres durant el mes d’abril.
Evolució
i canvis
Actualment, les mones presenten una gran
diversitat, encara que abans generalment eren rodones. Inicialment, la mona era
una massa de coca elaborada amb sucre, i d'altres llaminadures, amb ous durs a
sobre però amb el temps els ous es van tornar de xocolata i a la fi van
esdevenir la base de la mona. Tradicionalment s'elaborava amb tants ous com
anys tenia l'infant, encara que la mona mai no superava els dotze ous, car
només es regalava fins que els nens feien la primera comunió (antany
s'efectuava els 12 anys).
Avui en dia es té tendència a tirar per a
regalar una mona feta exclusivament de xocolata i sembla que el fet de canviar
la tradició, tot i que sigui a pitjor, no ens afecta.
La meva pregunta és; ara que ens comencem a preocupar per la salut i que tenim més consciència dels efectes que té la xocolata amb llet en el nostre organisme ....el següent canvi serà fer una mona de fruita acompanyada d’una figureta de xocolata?
(COMPTE que dic figureta i no monstruositats xocolateres que s’acaben menjant els pares).
La meva pregunta és; ara que ens comencem a preocupar per la salut i que tenim més consciència dels efectes que té la xocolata amb llet en el nostre organisme ....el següent canvi serà fer una mona de fruita acompanyada d’una figureta de xocolata?
(COMPTE que dic figureta i no monstruositats xocolateres que s’acaben menjant els pares).
Tant de bo!!!