dimarts, 31 de març del 2015

La Mona de Pascua


La mona de Pasqua és un dolç esponjós que simbolitza que la Quaresma i les seves abstinències s’han acabat. És tradició que el padrí o l'avi regalin la mona al seu fillol i néts el Diumenge de Pasqua o Pasqua Florida, en principi després de missa, tot i que actualment no sempre es va a la missa. Aquesta mona es menja el dilluns de Pasqua en família.

Una mica d’història

S’atribueixen molts orígens plausibles a aquest costum: de les 'muníquies', celebracions gregues dedicades a Artemísia; de les 'pascorals', festes que els pastors romans celebraven amb coques, o de la festa cèltica de Beltene —el primer de maig—, quan s’ofrenaven tortells rematats amb ous.
Etimològicament, les pistes ens porten a l’àrab antic, on per 'mûna' s’entenia un tribut d’arrendament de terres que es pagava amb coques, productes agrícoles i ous durs. D’aquesta llengua hauria passat al llatí, on l’ofrena prengué el nom de 'monus' (‘present’ o ‘ofrena’). En llatí, però, existeix també la paraula 'munda' (plural de mundum), mot amb què es coneixien les paneres ornades i plenes d’objectes, particularment coques i pastissos, que els romans ofrenaven a Ceres durant el mes d’abril.

Evolució i canvis

Actualment, les mones presenten una gran diversitat, encara que abans generalment eren rodones. Inicialment, la mona era una massa de coca elaborada amb sucre, i d'altres llaminadures, amb ous durs a sobre però amb el temps els ous es van tornar de xocolata i a la fi van esdevenir la base de la mona. Tradicionalment s'elaborava amb tants ous com anys tenia l'infant, encara que la mona mai no superava els dotze ous, car només es regalava fins que els nens feien la primera comunió (antany s'efectuava els 12 anys).



Avui en dia es té tendència a tirar per a regalar una mona feta exclusivament de xocolata i sembla que el fet de canviar la tradició, tot i que sigui a pitjor, no ens afecta.
La meva pregunta és; ara que ens comencem a preocupar per la salut i que tenim més consciència dels efectes que té la xocolata amb llet en el nostre organisme ....el següent canvi serà fer una mona de fruita acompanyada d’una figureta de xocolata?
(COMPTE que dic figureta i no monstruositats xocolateres que s’acaben menjant els pares).


Tant de bo!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada