divendres, 9 de gener del 2015

Hàbits alimentaris i psicològics en persones que realitzen exercici físic

Des de l'última dècada del segle XX s'ha observat en la societat occidental una especial preocupació per la imatge corporal. Aquesta preocupació s'ha relacionat directament amb l'increment dels Trastorns de la Conducta Alimentària (TCA). Si el patró de bellesa en la dona és l'aprimament, en el cas dels homes, s'ha imposat el d'home musculat i amb escàs vell corporal.
Han aparegut diverses tendències de comportament, com és el cas de la pràctica d'exercici amb finalitats exclusivament estètiques o de forma addictiva, el qual podria generar un risc per la salut.
Els usuaris de gimnasos, realitzen esport fonamentalment amb finalitats estètiques i, freqüentment, alteren la seva alimentació per aconseguir aquests fins.L'ideal hipermusculat de bellesa masculina en molts casos s'aconsegueix amb una dieta molt específica o inclús a través del consum de substàncies ergogèniques e il·legals. D'igual manera, es pot aconseguir mitjançant la pràctica esportiva amb certes tendències obsessives-compulsives.La imatge corporal no està necessàriament correlacionada amb l'aparença física real, sent claus les actituds i valoracions que l'individu fa del seu propi cos.

La insatisfacció corporal que pateixen els homes és diferent que la que pateixen les dones, ja que els homes volen estar més forts mentre que les dones volen estar més primes. Alguns estudis han demostrat que el 70% de les dones i el 61% d'homes es preocupen pel seu pes almenys tres cops al dia. A més a més, el 80% reconeix que els deprimeix la forma del seu cos i el 25% de les dones pensen a menjar quasi cada mitja hora. També tenim evidències de què les dones fan més atenció a la informació sobre nutrició als mitjans de comunicació i tendeixen a llegir les etiquetes dels aliments amb major freqüència que els homes.Les diferències entre sexes apareix també a l'hora d'escollir aliments. Mentre que els homes prefereixen productes d'origen animal i làctics, ja que el seu objectiu és guanyar múscul, les dones prefereixen verdures, fruites i menys cereals, ja que busquen perdre pes. Si a tot això se li afegeix l'absència de supervisió mèdica pel seguiment d'aquestes dietes, és fàcil entendre el perill per la salut que pot provocar aquests comportaments.El consum de productes saludables i de qualitat és també una preocupació emergent en la societat actual. Però aquesta inquietud per l'alimentació saludable pot arribar a convertir-se en una obsessió, coneguda amb el nom de ORTOREXIA. L'obsessió per la percepció i el culte al cos pot, igualment, esdevenir obsessiva, obsessió coneguda com a VIGORÈXIA.

Actualment, existeix una gran proliferació de substàncies, productes, materials, mètodes i, sobretot, "dietes" que prometen efectes sorprenents sobre la salut, i particularment sobre la pèrdua de pes. La majoria d'aquestes "dietes" es presenten com a "miraculoses".Set de cada deu persones que es posen en mans de professionals creuen que han aconseguit els objectius que es van marcar en la teràpia, un 82% està convençut en què la millor opció és anar a un professional i el 85% diuen sentir-se millor després d'haver-se sotmès a una dieta controlada.


La preocupació excessiva sobre la imatge corporal e intent d'adequar-la als ideals de la societat actual, està provocant alteracions sobre la percepció, que porten com a conseqüència, la realització de dietes inadequades i, alteracions com els TCA.




(Tots els percentatges són trets d'un estudi realitzat a Madrid per Ismael San Mauro Martín y cols.)


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada